GYLA - Ghana Youth Leadership Academy

GYLA syftar till att utbilda och stödja 40 unga ghananer - 20 män och 20 kvinnor - inklusive samhällsaktivister och ungdomar från studentkårer och civilsamhällesorganisationer. Programmet, som startade 2022, strävar efter att skapa mer kompetenta och ansvarsfulla ledare i samhällen och organisationer i Ghana, genom en förstärkt förståelse för mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och miljömässig hållbarhet för en bättre framtid.

Idag utgör ungdomar under 30 år hela 70 procent av befolkningen söder om Sahara, och i Ghana är hela 57 procent av befolkningen under 25 år. Med en ung och dynamisk befolkning har afrikansk ungdom en avgörande roll i att forma kontinentens framtid. Trots detta är ungdomar klart underrepresenterade i ledarpositioner. Afrika har den yngsta befolkningen globalt, men samtidigt några av världens äldsta ledare. Denna obalans skapar en klyfta mellan beslutsfattare och de som direkt berörs av besluten.

För att adressera denna underrepresentation och därmed bristen på korrekt representation av intressen för en stor del av befolkningen, har GYLA initierats för att öka kapaciteten hos unga ghananer att inta ledarpositioner och våga göra sina röster hörda. Genom en kombination av kapacitetsstärkande utbildningar och workshops för politiska beslutsfattare strävar GYLA efter att öka medvetenheten om kvinnors specifika utmaningar och behov i politiken samt att främja jämställdhet inom politiska partier.

Fokus ledarskap och påverkansarbete

GYLA innehåller två ledarskapskonferenser där deltagarna får utveckla sina politiska ambitioner, stärka sin kompetens och få självförtroende att ta sig an ledarskapspositioner. För att säkerställa långsiktigt stöd ingår även mentorskaps- och coachningskomponenter där erfarna ledare från olika områden ger stöd och råd till deltagarna. Här får ungdomarna skräddarsytt stöd för att möta professionella och personliga utmaningar.

Mellan konferenserna grupperas ungdomarna för att genomföra opinionsbildningskampanjer som syftar till att förändra beteenden och nå ut till större grupper och samhällen. Genom dessa projekt har deltagarna möjlighet att applicera sina kunskaper och färdigheter från konferenserna i konkreta projekt, samtidigt som de lär sig om projektplanering, implementering och ledarskap. De olika projekten är indelade i teman som styrning, mänskliga rättigheter, miljö och genus, och deltagarna väljer teman utifrån sina intressen och expertis.

LeadAfrique International

CIS har ett starkt samarbete med den lokala organisationen LeadAfrique International för att främja starkt ledarskap i Ghana. LeadAfrique är övertygade om att Afrikas underutveckling till stor del beror på bristfälligt och oansvarigt ledarskap. Genom att medvetet utveckla unga ledare redan från grund-, högstadie- och gymnasieskolor tror LeadAfrique att dessa framtida ledare kommer att agera ansvarsfullt gentemot sina samhällen och länder.

Samarbetet mellan CIS och LeadAfrique har vuxit starkt sedan de först träffades år 2017 inom ramen för PYPA. Genom detta samarbete har CIS och LeadAfrique gemensamt stöttat och utvecklat en ny generation av unga ledare och politiska aktörer i regionen. Idag implementerar LeadAfrique även CIS program, EWIP, i Ghana.

Lokala organisationer besitter en unik förståelse för den kontext och kultur som präglar deras områden. Deras insikter och kunskaper gör det möjligt att utforma program och projekt som tar hänsyn till specifika lokala behov, vilket i sin tur ökar chanserna för att förändringen blir framgångsrik. CIS är övertygade om att starka lokala partnerskap är avgörande för en effektiv och meningsfull utveckling.

Genom att samarbeta med lokala organisationer stöttar vi deras vision för hur förändring ska ske. Genom partnerskap med organisationer som LeadAfrique arbetar vi tillsammans för att främja inkludering, progressivitet och hållbarhet. Det är en lärande process där vi inspireras av varandra och gemensamt arbetar mot en bättre värld. Genom att förena våra krafter och resurser skapar vi en starkare grund för positiv påverkan och en hållbar framtid.